Cultuursensitieve werkwijze van De Schie
Voor een efficiënte en effectieve dienstverlening met een duurzaam resultaat is het van belang dat de professionals in de financiële hulpverlening een cultuur sensitieve werkwijze hanteren. Gelet op de multiculturele samenstelling van de Nederlandse samenleving, krijgt de financiële hulpverlening steeds meer te maken met hulpvragers met uiteenlopende culturele achtergronden. Deze mensen dragen de bagage van de normen en waarden van het land van herkomst. Om deze hulpvragers op een passende wijze te kunnen helpen, is kennis nodig van en inzicht nodig in handelingen die ingegeven worden door culturele achtergronden en in de vormen van een cultuur sensitieve aanpak.
Er gaat geen dag voorbij waarin wij in onze praktijk geen hulpvragers ontmoeten met een migratieachtergrond die vaak weinig gevoel hebben bij de Nederlandse regelgeving en werkwijze. Het is een onlosmakelijk onderdeel van onze aanpak om voor deze hulpvragers cultuursensitieve financiële hulp aan te bieden. Anders zullen zij verder in de problemen raken en is de kans groot dat het wantrouwen in de instanties en systemen zal toenemen. In het verlengde hiervan brengen wij tijdens het intake- en plan-van-aanpakgesprek de totale problematiek van de hulpvrager in kaart. Zo hebben we ook oog voor andere problemen van de hulpvrager. Wij hanteren een integrale benadering bij schuldhulpverlening en denken graag mee bij andere problematieken buiten de schulden om. Ons doel hierbij is om elke burger weer bij de maatschappij te betrekken, drempels en vrees te overwinnen en binnen de wettelijke kaders te werken aan haalbare, gepaste oplossingen. Wij doen al het mogelijke om het bereik van financiële hulpverlening te vergroten door belemmerende overtuigingen en culturele verschillen bespreekbaar te maken. Dit kunnen wij doen doordat onze medewerkers zeer verschillende achtergronden hebben en zich bewust zijn van de culturele diversiteit bij onze cliënten en daar op sensitieve wijze mee om kunnen gaan. In de afgelopen jaren hebben wij bewezen dat ook onze doelgroep in staat is om binnen de Nederlandse wetgeving een schuldenregeling aan te gaan en zich daaraan te houden. Hierbij benutten wij ons grote netwerk van bewindvoerders, advocaten en andere sociaal dienstverleners, zodat wij cliënten kunnen bijstaan bij al hun problemen.
Gelet op de multiculturele rijkdom van onze Nederlandse samenleving is het van wezenlijk belang dat cultuursensitief werken verder wordt ontwikkeld en als werkmethode breder wordt toegepast. Hierdoor worden alle Nederlanders met verschillende culturele achtergronden door de financiële hulpverlening bereikt. Veel hulpvragers met een migratieachtergrond verdwalen tussen de vele hulpverleningsmogelijkheden en dreigen daardoor tussen wal en schip te vallen. Hierdoor worden problemen minder snel gesignaleerd en sluit het hulpaanbod niet goed aan op de behoefte van deze groep Nederlanders. Dit zorgt ervoor dat deze hulpvragers relatief vaak in de zwaardere vormen van hulpverlening terechtkomen.
Onze hulpverleners zetten een extra stap om élke hulpvrager te bereiken. Wij hebben ervaring met het bouwen van culturele en religieuze bruggen. Kernzaken bij een cultuursensitieve werkwijze zijn:
- Achtergrond inwoners: onze medewerkers houden rekening met de verschillende culturele en religieuze achtergronden van inwoners. Doordat onze medewerkers zelf ook verschillende culturele en religieuze achtergronden hebben, weten ze snel het vertrouwen van onze cliënten te winnen. Voor inwoners maakt het een groot verschil als ze weten dat hun schuldhulpverlener dezelfde normen en waarden heeft. Het is een speerpunt van het beleid van De Schie om scherp te blijven op culturele en religieuze achtergronden.
- Taalvaardigheid: vaak merken wij dat inwoners de Nederlandse taal beperkt of niet machtig zijn. In dat geval proberen wij hen in hun eigen taal te woord te staan. Wanneer dit niet mogelijk is, maken we gebruik van een tolk. Doordat inwoners hun problemen in hun moedertaal kunnen uitleggen, voelen ze zich veiliger bij de start van een hulpverleningstraject.
- Dosering aanbod: het doseren van informatie is van belang voor hulpvragers. Veel hulpvragers met een migrantenachtergrond begrijpen overheidsberichten vaak maar half, waardoor ze niet beseffen dat zij schulden aan het ontwikkelen zijn. Daarnaast leidt de taalbarrière tot extra angsten.Immers begrijpen hulpvragers de boodschap van een deurwaarder vaak maar voor de helft. Om onze cliënten op een goede manier te kunnen helpen, starten we daarom eerst met informatievoorziening op het niveau van de hulpvrager. Daarna leiden we deze hulpvragers stap voor stap door het schuldentraject. Wij merken dat met name hulpvragers met een migrantenachtergrond op zoek zijn naar een veilige omgeving waarin zij hun problemen durven te vertellen. Door onze manier van werken, bieden we hulpvragers de ruimte om zichzelf te zijn. Dit stimuleert hen om hun eerlijke verhaal aan ons voor te leggen.
- Schaamte en zelfstandigheid: één van de belangrijkste en lastigste aspecten van ons vak, en met name bij migranten met schulden, is schaamte. Voor migranten is het vaak extra belangrijk om zelf aan het roer te blijven. Wij voeren onze gesprekken zeer bewust, oordelen niet en proberen te werken aan het zelfbewustzijn van hulpvragers. Daarnaast werkt het drempelverlagend wanneer hulpvragers iemand tegenover zich hebben die eenzelfde achtergrond heeft, of veel ervaring hebben met mensen met eenzelfde achtergrond. Dit geeft vertrouwen en een gemeenschappelijke basis.
De praktijk wijst uit dat onze benadering ervoor zorgt dat met name mensen met een migratieachtergrond zich snel veilig voelen en toch een hulpverleningstraject wensen te starten. Vaak hebben deze mensen al eerder geprobeerd om een hulpverleningstraject te starten, maar botsten ze op muren van wederzijds onbegrip en wantrouwen. Wij zijn trots dat we deze muren weten te overwinnen voor onze cliënten met een migratieachtergrond.
Leave a Comment